Hoe blijf je professioneel als je het druk hebt?

Susan van Camp is oprichter en eigenaar van DE GEZELLIN. Met haar team van mantelzorgondersteuners begeleidt zij sinds 2014 ouderen in hun thuissituatie. Het doel is om de cliënt in de eigen woonomgeving een perfecte gastvrijheidsbeleving te bieden, zodat deze een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven ervaart.

Drukke tijden in de zomer en de kerst

Begin januari, wanneer de kerstboom net is opgeruimd, kijken we elkaar verwachtingsvol aan. Gaat het alweer lente worden? Geplaagd door regen en kou dromen we van de zomer. Maar dan is het opeens juli, schijnt de zon onbarmhartig, weigert de airco en is het 30°C in de schaduw terwijl iedereen zich afvraagt waarom het zo warm is. Het is ook nooit goed, lijkt het. Terwijl ieder seizoen zijn charme heeft.

De kerstperiode en de zomerperiode zijn, ook in de zorg, notoir de drukste tijden. Het lijkt alsof iedereen met vakantie is of gaat en alsof we geen ruimte hebben om een handje te helpen. Terwijl dat op een ander moment in het jaar geen punt van discussie is. Men is meer met het eigen gezin en de eigen logistiek bezig, terwijl er juist nu minder handen beschikbaar zijn om alles goed te laten draaien. En vele handen maken licht werk, toch? Wat mij dan helpt om even te ‘landen’ en uit mijn tunnelvisie van ‘het moet af’ te raken is niet harder te gaan lopen, maar juist langzamer. Wanneer je lijstjes gaat afvinken om het werk af te krijgen, ga je voorbij aan de essentie van zorg. Gaat het erom dat de cliënt een kopje thee krijgt, of gaat het erom hoe de cliënt een kopje thee krijgt? Mijn favoriete citaat van Toon Hermans luidt: Mijn opa zei altijd: ´Als je het wat langzamer doet, gaat het vlugger.’ Door te vertragen kan er weer gelachen worden en gaan mensen relativeren. Wanneer je ongehaast gaat overleggen, of het nu met je collega of je cliënt is, merk je dat je heel snel tot de kern komt. Bovendien ga je zien dat mensen duidelijk aangeven wat ze kunnen of willen bijdragen aan de oplossing van je vraagstuk.

Wanneer jouw temperatuur dan gezakt is, is het tijd om te zorgen voor afkoeling van je cliënt. Gebruik je zonneschermen en vitrage waarvoor ze bedoeld zijn, zet de airco aan, lucht je ruimtes vroeg in de ochtend en wat later in de avond wanneer het afkoelt. Let erop dat je cliënten luchtige, dunnere kleding dragen en voorzie ze van een koel washandje of een voetenbadje. Bij oplopende temperaturen is het heel belangrijk om voor een goede vochtbalans bij je cliënten te zorgen. Maar liefst anderhalf tot twee liter per dag, oftewel 8 porties. Dit lijkt veel, maar goed verdeeld over de dag moet dit lukken.

Tips om de cliënten meer water te laten drinken:

 • 1. Variatie is het toverwoord! Water, koffie, thee, sap, bouillon, melk en karnemelk of plantaardige melk, chocolade- of anijsmelk zijn allemaal goede opties. Op een warme dag is een waterijsje of gekoeld fruitmoesje natuurlijk ook heerlijk.
 • 2. Breng zoveel mogelijk structuur aan: wanneer het drinken op een vast moment wordt aangeboden is de kans kleiner dat het vergeten wordt. In een groep wordt bovendien beter gedronken (en gegeten!) dan wanneer iemand alleen is, laat cliënten dus naar de huiskamer brengen en maak het gezellig.
 • 3. Bied het drinken aan in een beker met een kleurtje, in plaats van een doorzichtig glas. Uit onderzoek is gebleken dat cliënten met dementie beter dronken en aten wanneer hun servies gekleurd was.
 • 4. Dranken met cafeïne zoals koffie en cola -en in mindere mate thee- stimuleren de nieren waardoor je eerder moet plassen maar zorgen er niet voor dat je méér plast. Je kunt deze dranken dus gerust aanbieden wanneer je cliënt deze graag drinkt.

Een hele mooie zomer gewenst!

Susan

Nog geen abonnement of nog niet ingelogd?

Als abonnee geniet je van allerlei voordelen. Elke maand is er een ander thema en staan er bepaalde recepten en producten centraal.

Onze laatste tips

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

 • Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

  Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

 • ‘Creatiespiraal’: Beslissen #7

  wens droom werkelijkheid waar maken creatiespiraal

  Sta op het kruispunt van denken en doen, kies een richting en ga ervoor zonder terug te kijken. Oefen met een dobbelsteenspel om te leren omgaan met je beslissingen en bij te sturen indien nodig.

 • Fake it till you make it, over planten en nepplanten

  Hoe groen is het bij jou in huis? Tijd om te kijken hoe je toch iets met planten kunt doen in jullie locatie!

Verder lezen…

Vochtrijke spies of salade

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Hoe houd je het koel in huis?

Hoe houd je het koel in huis?

De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

× Whatsapp