Het belang van volhouden

Een bewoonster wil altijd alleen zitten. Een meneer wil altijd extra zout over het eten. Jijzelf start de dag altijd met een broodje pindakaas. Als je dan een artikel van ons leest over een verandering, snappen we hartstikke goed dat het niet zomaar lukt om bijvoorbeeld extra eiwitten aan te bieden. In dit artikel willen we aandacht besteden aan…. Herhaling!

30 dagen challenge

Onderzoek laat zien dat je iets een maand moet doen, voordat je gewend bent aan een nieuwe smaak of nieuw gedrag. Wil je een eierkoek met huttenkäse introduceren gedurende de dag als tussendoortje zodat er wat extra eiwitten in een tussendoor zitten? Bedenk dat dit het tussendoortje is voor bijvoorbeeld maandag en woensdag. De eerste keer dat je dit doet, vind je het misschien gedoe, in plaats van een koekje met koffie serveren. Maar houd vol! Na een maand zijn de bewoners de smaak en het gerecht gewend. En jij kent dat het een goed tussendoortje is die je snel gemaakt hebt!

De regel van 7 keer

Als we iets 7 keer horen, weten we het. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die een taal willen leren. Zij moeten het ergens lezen, ergens horen, zelf eens gebruiken en als ze op ongeveer 7 zitten, is het woord voor altijd bekend. Dit kun je ook vertalen naar aanpassingen bij jullie. We weten dat mensen blij zijn nadat ze bewogen hebben, hoe klein die sportieve activiteit ook is. Blaas een ballon op en laat die even los in het huis, laat mensen overspelen. Benoem dat het belangrijk is om te blijven bewegen. Misschien komen er leuke reacties, misschien mokken er een paar bewoners. Als je op 7 momenten laat opmerken dat we niet moeten vergeten te bewegen, zul je ervaren dat dit bij de bewoners en vast ook de collega’s gaat leven!

Herhalen richting de maaltijd

Mijn achtergrond is ‘neuromarketing’, oftewel, het gebruiken van de kennis over het brein, om zo het product op de klant of gast af te stemmen. Een van de dingen die we in een commerciële omgeving gebruikten, was dat we iets 4 x lieten zien aan de gast, om zo de kans op kopen te vergroten.
Wilde je dat mensen een taartje bij de koffie namen? Dan zette je het op een stoepbord buiten, een kaartje op tafel, op een prominente plek in de menukaart en de medewerker noemde het aan tafel.
Dit geldt ook in onze omgeving in de zorg. Wil je dat mensen een eitje eten straks? Vertel dat je eieren gaat koken, laat het pannetje zien met de eieren, ga ze aan tafel pellen én benoem het nog een keer als het etenstijd is. De kans is het grootste dat het dan gegeten wordt.

3 getallen om te onthouden.

  • 30 dagen duurt het voordat gedrag is veranderd
  • 7 x moet je iets nieuws idealiter opmerken, zodat je het weet
  • 4 x gedurende een eetmoment laat je idealiter iets opmerken wat je mensen wilt laten eten

En natuurlijk is het belangrijk dat je de stapjes zo klein mogelijk maakt. Voor jezelf, maar ook voor de bewoners. Liever alleen een extra stukje fruit op een toetje, dan een veel te grote stap die jou en daardoor ook te bewoners tegenvalt. Het komt goed! Een ding wat ik echt wilde kunnen, wat die kubus die je bovenaan ziet. Het heeft even geduurd, maar nu draai ik ‘m binnen een paar minuten in elkaar. Ook die was echt volhouden, maar… Het geeft echt een ontzettend voldaan gevoel. 

 

 

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp