Het belang van dierlijke eiwitten

Deze maand staat in het teken van ‘Blij Ei’, waarin we aan de slag gaan met dierlijke eiwitten. Hoe wordt hier al mee omgegaan in de zorg? We vroegen Niels Gerz naar zijn inzichten en ideeën. Hij is interim chef, medeoprichter van Oer-Food, Ambassadeur voor Goede Zorg Proef je.

Eiwitten, hoe zit het ook al weer?

Eiwitten hebben we allemaal nodig. Dierlijk of plantaardig. Een gezond volwassen persoon heeft 0,8 gr eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.
Weeg je 70 kg dan heb je per dag 70 X 0,8 gr = 56 gr eiwit per dag nodig. Volwassenen halen dit gemakkelijk. Gemiddeld krijgen mannen tussen de 19 en 50 jaar oud 91 tot 98 gram eiwit binnen en vrouwen 68 tot 72 gram (Voedingscentrum, 2023). Kinderen, atleten, herstellenden en mensen boven de 75 jaar hebben vaak nog meer nodig. 

Een eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Een volwaardig eiwit bevat wel 20 verschillende aminozuren die allemaal gebruikt worden bij spijsverteringsprocessen in ons lichaam.

Dierlijk vs plantaardig

Vlees, vis, kip, eieren en zuivel lijken het meest op het eiwit dat in ons lichaam voorkomt en worden gezien als volwaardige eiwitbron. Dit zijn dierlijke eiwitten.
Plantaardige eiwitbronnen zijn zeker ook belangrijk. Deze bevatten niet alle essentiële aminozuren. Je moet dus een grote hoeveelheid plantaardige eiwitten binnen krijgen en heel gevarieerd eten. Omdat in de (ouderen-)zorg niet zo veel gegeten wordt, is dit extra ambitieus.

Hoe ging dit vroeger dan?

Vroeger renden wij als oermensen nog achter ons vlees aan. Er werd niet elke dag gescoord. Sla je een dagje mis? Dan heb je geen vlees. Een mammoet had een flinke klap nodig.
Op de dagen dat er geen vlees was, at men alternatieven zoals noten, zaden, planten en vruchten. Intussen hebben we onze dierlijke eiwitbronnen in hokken en weilanden gevangen. Daardoor is het nu elke dag beschikbaar.
Als je het bovenstaande vertaalt naar het nu, dan kom je tot de conclusie dat elke dag vlees eten niet nodig is
Ga verstandig om met vlees. Het hoeft niet elke dag. Zorg voor een dagelijkse portie aan dierlijke eiwitten voor 75+ ers. Kies voor zuivel, vis en ei. Vul aan met plantaardige eiwitbronnen zoals noten, zaden, tarwe, soja of peulvruchten. Zelf kies ik bij het samenstellen van een menu altijd voor een mix. Als ik een plantbased burger serveer, kies ik voor een dessert op basis van koemelk (dierlijke eiwitten).

Serveer na een oerhollandse hacheeschotel als dessert eens een plantaardige vanillemousse. Wist je dat als je het vocht dat in een blik kikkererwten zit opvangt en je dit met een mixer opslaat je dit net zo stijf kan kloppen als eiwit? (quafaba). Een leuke basis om je vanilledessert mee op te bouwen.

Zoek je nog eens een gemakkelijk, snel en een lekker tussendoortje met veel dierlijke eiwitten
Probeer dan eens de rode smoothie

Hartelijke groeten en veel plezier bij het maken en uitdelen van de smoothie, 
Niels Gerz

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Eet de regenboog’

Bied bewoners over de dag groenten aan, en die 250 gram is zo gehaald! De inspiratiekaart geeft je handige tips om dit moeiteloos te doen.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Plantaardige mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Pulled-Chicken kipkerriesalade

Het gebruik van een handmixer om de kip tot geplukte kipreepjes te krijgen is leuk. Met gemak heb je de kip klein voor salades, op brood of als fijn component voor de hoofdmaaltijd. De nadruk ligt op de pulled chicken truc met de handmixer.

Inspiratiekaart ‘Goed en gezond beleggen’

Beleg kan moeilijk zijn. Helemaal als je geen tijd hebt. Hierbij tips wat waar in zit, wat een alternatief is of hoe je zelf aan de slag kan. Varieer en zorg dat je positief bezig blijft.

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners.

Krokante kikkererwten

Peulvruchten als snack? Deze kikkererwten zijn knapperig en ware smaakbommetjes. Ondertussen eet je wel een snack met meer voedingswaarde.