Hè bah dat lust ik niet

Daar sta je dan met je goede gedrag. Een uur gekookt, voor het eerst een havermout-maaltijd, wat je thuis nooit eet maar schijnbaar goed is voor je doelgroep, zegt een bewoonster dat het niet zo lekker is.

Hoe ga je om met klachten?

Waarschijnlijk is er in de organisatie opgeschreven wat je met grote klachten moet doen. Beoordeel dan ook eerst of je dat moet gebruiken. Een opmerking zoals deze, kun je bijvoorbeeld op de volgende manier oppakken

LEARNT

Mijn achtergrond is hoge hotelschool. Een onderdeel van de studie is om meer te weten over het werken bij de receptie. En het werken bij de receptie, is ook complimenten ontvangen. Daarentegen krijg je ook de klachten te verwerken, dus daar hebben de hotello’s een handige werkwijze voor, die heet ‘LEARNT’. Deze afkorting is ook te vertalen naar de zorg.

 • Luisteren
 • Empathisch reageren
 • Apologize (sorry zeggen)
 • Reageren
 • Notify (op de hoogte brengen)
 • Thanks (dankjewel)

Luisteren

Als eerste luister je naar wat mensen zeggen. In een groep kan het zijn dat mensen wat heftiger op elkaar reageren en dat de meningen elkaar wat meer opvolgen. Door de dementie kan er soms ook wat meer frustratie zijn. Laat het eerst maar even gebeuren, totdat de mensen hun reactie hebben kunnen uiten. Maak soms een hummend geluid en wees een luisterend oor.

Empathisch reageren

De E staat voor liefdevol reageren. Wat vervelend dat u het niet zo lekker vindt. Of ‘ik zou het zelf ook jammer vinden als ik trek zou hebben en het niet zo lekker vindt’. Vraag door waar nodig ‘vindt u alleen de wrap niet zo lekker of ook de kip en de groente niet’?

Apologies

Jammer dat we vandaag geen lekker gerecht voor u kunnen neerzetten. Of gewoon ‘sorry’. Soms is alleen het benoemen al genoeg en is daarmee de klacht al uit de lucht. Het kan zijn dat de bewoner dan al berust.

Reageren

Bied een vorm van oplossing. ‘zullen we het nog één keer proberen en als het dan nog niet lekker is, halen we het uit het menu’. Of ‘zal ik het even aan alle bewoners vragen en als er meerdere klachten zijn het doorgeven’. Of ‘wat is uw lievelingseten, dan ga ik kijken of ik dat volgende week kan bestellen’. Onthoud overigens wel dat verandering van smaak ongeveer 30 dagen duurt. Kinderen zijn ook geen geboren spuitjes-eters maar uiteindelijk komt het – bijna altijd- wel goed.

Notify

Als het zo is dat de bewoners het product niet meer willen, zorg dan ook dat je het direct deelt. Je kunt een korte notitie achterlaten voor jezelf. Ook kun je het direct delen met je manager of besteller om het op te pakken.

Thanks

Zeg altijd ‘bedankt’ op een klacht. Dan rond je het daarmee ook helemaal af. En doordat mensen delen wat ze niet prettig vonden, kun jij het ook weer verbeteren, dus dat is helemaal fijn!

Probeer de eerstvolgende opmerking eens op zo’n manier op te pakken. We zijn benieuwd hoe er op gereageerd wordt en hoe het voor jou voelde! Deel het met #keukentijgers

Onze laatste tips

 • Keukenpraat over kleuren

  Kleurrijke gerechten beter worden gegeten dan een gerecht dat bestaat uit één en dezelfde kleur. Is er sprake van ondervoeding, werk dan met meer kleuren op het bord.

 • Inspiratiekaart ‘Appeltje eitje, koken met gemak’

  Er is niks mis mee om het jezelf af en toe makkelijk te maken. Maar het hoeft niet van de voedingswaarde af te gaan en dat laten we je graag zien!

 • Onze ongezouten mening

  Het thema van deze maand is ‘ongezouten mening’. Maar daarbij delen we graag ook onze ongezouten mening over eten & drinken in de zorg en medicatie.

 • Meer zin in eten met de juiste verlichting!

  meer zin in eten met de juiste verlichting

  Geef bewoners van een zorgorganisatie een duwtje in de goede richting, dat is waar het bij nudging om gaat. Hoe kun je dat in deze Fris & fruitige maand doen?

 • Hoe presenteer ik gerechten als een chef-kok?

  Zie de mogelijkheden van presenteren. Zelfs de saaiste gerechten kun je zo leuk presenteren. En dat doet wat met de smaak!

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp