Go nuts met nudgen
Nudgen. Dit Engelse woord met een Nederlandse twist heb je wellicht al eens gehoord. Het betekent dat je mensen onbewust een duwtje in de goede richting geeft. Denk bijvoorbeeld aan verschillend eten dat te koop is. Een bedrijfsrestaurant probeert het gezonde eten mooier en toegankelijker neer te zetten, zodat de keus hiervoor gemakkelijker wordt. De appelpartjes staan dan in een handig zakje vooraan en de chocoladereep verder naar achter. Tijd om te nudgen in het verpleeghuis!
Niet betuttelen
Wat heel krachtig is aan nudgen, is dat je niet zegt wat niet mag. Je biedt zowel de ‘verstandige’ als ‘minder verstandige’ keus aan, maar maakt het nét wat lastiger om voor de beste optie te gaan. Deze strategie past bij de huidige tijd waarin we allemaal prima in staat (willen) zijn om te kiezen. Zeker als je in de laatste jaren van je leven bent, past het helemaal niet bij Keukentijgers om te zeggen wat je allemaal niet mag. Maar… we kunnen wél helpen bij het maken van betere keuzes ;).
Twee koekjes
Heb je om 10 uur een kopje koffie met een koekje voor de bewoners? Probeer met twee koekjes te werken, waarbij de tweede een volkoren of gezondere optie is. Je biedt dus het gezondere koekje als tweede aan. Mensen zijn vaak geneigd om voor de laatst gegeven optie te kiezen, dus let maar op, je helpt meer mensen om wat vezels te eten!
Water bij de koffie schenken
Geen zorgen, we gaan de koffie niet verder verdunnen. Deze nuttige ‘nudge’ draait om mensen meer vocht te laten drinken. Als mensen om 3 uur aan de koffie gaan, kun je bij iedereen eens een glaasje water zetten. Ook als mensen dat normaal niet hoeven. Als het er staat, nuttigen we het eerder.
Druiven en snack-groente
Zitten er om half 5 bewoners in de woonkamer? Vind je het leuk om er dan ook wat gezelligs van te maken? Zet dan een schaaltje op tafel met druiven, stukjes komkommer of tomaat. Je zult uiteindelijk zien dat bewoners het toch redelijk gemakkelijk gaan eten. Hebben ze toch weer wat extra vitamientjes gegeten!
Twee groentes
Van de warme maaltijd heeft de groente de meeste vitamines en vezels. We eten doorgaans meer dan 80% van wat er op ons bord ligt, op. Door te werken met twee verschillende groentes (dus bijvoorbeeld wortels en bietjes) naast de aardappel en het vlees, zorg je er voor dat mensen nét wat meer groente gaan eten.
Sappig en smeuïg
Iets lijkt 27% lekkerder als je er een smaakvolle tekst bij brengt. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb sappige stukjes appel voor u’. Probeer bij de gezonde gerechten te werken met smeuïge, uitnodigende teksten.
Eet het zelf
Een heel gemakkelijke manier om mensen te stimuleren is, door zelf als eerst het goede voorbeeld te geven. Pak de gezondere optie en zeg er vervolgens bij hoe lekker het is, dan wil iedereen die tomaatjes tóch even proeven.
Deksel op de snoeppot
En eentje die heel goed werkt voor thuis: Maak het iets lastiger om de minder gezonde producten te pakken. Heb je snoep in huis? Laat de deksel op de pot en zet het in een kastje. De verleiding is dan een stuk minder groot dan wanneer het open in de keuken staat.
Bij welke momenten zou jij nét wat meer willen stimuleren om voor een verantwoorde keus te gaan? En hoe zou je dat kunnen doen? Denk erover na en probeer zelf wat verschillende ‘nudges’ uit.
Wenda Linthorst
Moedertijger
Met enorm veel drive zet ik mij in voor Keukentijgers. Met mijn achtergrond in een advies- & onderzoeksbureau viel mij altijd op dat we veel vragen van de woonbegeleiders, verzorgenden en gastvrouwen die zich bezighouden met alle eetmomenten op de dag. Ga maar na, hoe zou jij vanavond koken voor ongeveer 10 personen, rekening houdend met de gezondheidsklachten die de mensen hebben en intussen nog allerlei andere taken doen? Naast het werk bij Keukentijgers werk ik interim binnen & buiten de zorg. Die mix word ik blij van en het versterkt elkaar ook!