Go nuts met nudgen

Nudgen. Dit Engelse woord met een Nederlandse twist heb je wellicht al eens gehoord. Het betekent dat je mensen onbewust een duwtje in de goede richting geeft. Denk bijvoorbeeld aan verschillend eten dat te koop is. Een bedrijfsrestaurant probeert het gezonde eten mooier en toegankelijker neer te zetten, zodat de keus hiervoor gemakkelijker wordt. De appelpartjes staan dan in een handig zakje vooraan en de chocoladereep verder naar achter. Tijd om te nudgen in het verpleeghuis!

Niet betuttelen

Wat heel krachtig is aan nudgen, is dat je niet zegt wat niet mag. Je biedt zowel de ‘verstandige’ als ‘minder verstandige’ keus aan, maar maakt het nét wat lastiger om voor de beste optie te gaan. Deze strategie past bij de huidige tijd waarin we allemaal prima in staat (willen) zijn om te kiezen. Zeker als je in de laatste jaren van je leven bent, past het helemaal niet bij Keukentijgers om te zeggen wat je allemaal niet mag. Maar… we kunnen wél helpen bij het maken van betere keuzes ;).

Twee koekjes

Heb je om 10 uur een kopje koffie met een koekje voor de bewoners? Probeer met twee koekjes te werken, waarbij de tweede een volkoren of gezondere optie is. Je biedt dus het gezondere koekje als tweede aan. Mensen zijn vaak geneigd om voor de laatst gegeven optie te kiezen, dus let maar op, je helpt meer mensen om wat vezels te eten!

Water bij de koffie schenken

Geen zorgen, we gaan de koffie niet verder verdunnen. Deze nuttige ‘nudge’ draait om mensen meer vocht te laten drinken. Als mensen om 3 uur aan de koffie gaan, kun je bij iedereen eens een glaasje water zetten. Ook als mensen dat normaal niet hoeven. Als het er staat, nuttigen we het eerder.

Druiven en snack-groente

Zitten er om half 5 bewoners in de woonkamer? Vind je het leuk om er dan ook wat gezelligs van te maken? Zet dan een schaaltje op tafel met druiven, stukjes komkommer of tomaat. Je zult uiteindelijk zien dat bewoners het toch redelijk gemakkelijk gaan eten. Hebben ze toch weer wat extra vitamientjes gegeten!

Twee groentes

Van de warme maaltijd heeft de groente de meeste vitamines en vezels. We eten doorgaans meer dan 80% van wat er op ons bord ligt, op. Door te werken met twee verschillende groentes (dus bijvoorbeeld wortels en bietjes) naast de aardappel en het vlees, zorg je er voor dat mensen nét wat meer groente gaan eten.

Sappig en smeuïg

Iets lijkt 27% lekkerder als je er een smaakvolle tekst bij brengt. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb sappige stukjes appel voor u’. Probeer bij de gezonde gerechten te werken met smeuïge, uitnodigende teksten.

Eet het zelf

Een heel gemakkelijke manier om mensen te stimuleren is, door zelf als eerst het goede voorbeeld te geven. Pak de gezondere optie en zeg er vervolgens bij hoe lekker het is, dan wil iedereen die tomaatjes tóch even proeven.

Deksel op de snoeppot

En eentje die heel goed werkt voor thuis: Maak het iets lastiger om de minder gezonde producten te pakken. Heb je snoep in huis? Laat de deksel op de pot en zet het in een kastje. De verleiding is dan een stuk minder groot dan wanneer het open in de keuken staat.

Bij welke momenten zou jij nét wat meer willen stimuleren om voor een verantwoorde keus te gaan? En hoe zou je dat kunnen doen? Denk erover na en probeer zelf wat verschillende ‘nudges’ uit.

Wenda Linthorst

Wenda Linthorst

Moedertijger

Met enorm veel drive zet ik mij in voor Keukentijgers. Met mijn achtergrond in een advies- & onderzoeksbureau viel mij altijd op dat we veel vragen van de woonbegeleiders, verzorgenden en gastvrouwen die zich bezighouden met alle eetmomenten op de dag. Ga maar na, hoe zou jij vanavond koken voor ongeveer 10 personen, rekening houdend met de gezondheidsklachten die de mensen hebben en intussen nog allerlei andere taken doen? Naast het werk bij Keukentijgers werk ik interim binnen & buiten de zorg. Die mix word ik blij van en het versterkt elkaar ook!

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp