Gelukkig zijn kun je leren

Wetenschappers leren ons dat ongeveer 50% van ons geluk wordt bepaald bij de geboorte, 10% door onze omgeving en maar liefst 40% door het trainen van onze hersenen. Met andere woorden: gelukkig zijn kun je leren, dus tijd om daarin te duiken! Iemand die hier alles van weet, is Nynke de Ruiter, bedenker van ‘The Happy Game’. Een bordspel dat je leert hoe je op een positieve en leuke manier je hersenen kunt trainen om gelukkig(er) te zijn.

 

Wenda Linthorst van Keukentijgers mocht een paar vragen aan Nynke stellen, om jou te kunnen inspireren. In april is ons thema ‘Blij Ei’, waarbij we naast eiwit volop aandacht besteden aan jou: de zorgprofessional. Hoe kan jij gelukkiger zijn? En kunnen we daardoor het eetmoment van de bewoners verbeteren? Om hierachter te komen grepen wij de kans om Nynke het hemd van het lijf te vragen, met beide handen aan! 

Nynke, wil je wat vertellen over je achtergrond?

“Ik verloor in de zomer van 2020 mijn baan, verbrak mijn relatie en kampte met gezondheidsproblemen. Maar tot mijn grote verbazing was ik nog steeds gelukkig, terwijl ik om mij heen steeds meer mensen ongelukkig zag worden. Na weken van lezen kwam ik er achter dat geluk voor 40% maakbaar is. Dat verklaarde ook mijn eigen geluk, omdat ik vrij bewust mijn lichaam en geest train op dankbaarheid, vergeven en positief denken. Dus besloot ik actie te ondernemen om andere mensen te helpen om gelukkiger te kunnen zijn.”

Op welk vlak kun je geluk zelf trainen?

“We zien dat het er 8 thema’s zijn waarop je geluk kunt trainen. Dankbaar & Vergeven, Creativiteit & Lachen, Affectie & Aanraken, Vrijheid & Positief denken, Gezondheid & Vrije tijd, Zingeving & Doelen stellen, Samenzijn & Verbinding en Verdriet & Tegenslag.”

Heb je gouden tips voor ons?

Ja, ik deel graag 5 tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven.

1. Bedenk elke dag voor het slapen gaan 5 dingen waar je dankbaar voor bent

Wanneer er drinken voor je neergezet wordt, zeg je dankjewel. Voor de maaltijd werd er traditioneel dank gezegd. Al ben je niet gelovig, dan nog mag je iedere dag dankbaar zijn dat je te eten hebt. Het besef dat je het water uit de kraan kunt drinken is al iets om stil bij te staan. In deze tijd van oorlog in Oekraïne kun je ook dankbaar zijn dat we hier nog op straat kunnen lopen zonder zorgen. 

2. Wandel, fiets of beweeg minimaal 1 uur per dag en bij voorkeur in de natuur

Werken in de zorg is meestal geen zittend beroep, dus bewegen doe je wel. Vaak zijn dat kleine stapjes, binnenshuis en vervuld van haast. Plan ook eens een wandeling in de buitenlucht in, dan maak je langere passen en gebruik je weer andere spieren. De app ‘Ommetje’ is hier ook heel geschikt voor. Bewegen in ontspanning, dat is goed voor je lichaam en je maakt meer geluksstofjes aan.

3. Stimuleer elke dag je creativiteit; zing, dans, schrijf, schilder, ontwerp of kook

Creativiteit is niet alleen schilderen, schrijven of handwerken. Creativiteit uit zich ook op het moment dat je andere oplossingen ziet, of wanneer je een andere weg neemt dan gewoonlijk. Het verzorgen van eetmomenten biedt hier een prima gelegenheid voor. Presenteer iets op een andere manier, maak een nieuw recept, voeg een extra smaak of ingrediënt toe of kom met iets nieuws en laat dat proeven. Het prikkelt jouw brein ook weer én is verrassend voor de bewoners.

4. Blijf lachen!

Omring je met positief ingestelde mensen. Die keuze heb je op je werk niet altijd en in tijden van extreem hoge werkdruk heeft iedereen wel eens een baaldag. Maar probeer wel te blijven lachen. Voor lachen heb je minder spieren nodig dan voor boos kijken, dus dat scheelt weer energie.
Door zelf veel te lachen als je omringd bent door mensen, zie je dat andere mensen hun houding ook veranderen. Reset je gedachten af en toe. Neem bijvoorbeeld de gedachte dat meneer van kamer 105 altijd boos is en beeld je in dat hij dit wellicht uit bescherming doet. Omdat hij juist heel kwetsbaar is, zal het minder moeite kosten om hem een glimlach te schenken bij boos gedrag. Vaak krijg je dan ook weer een positievere reactie terug.

5. Vergeef de mensen die je pijn en verdriet hebben gedaan

Het lucht op om vervelende momenten achter je te laten en verder te gaan. Een eerste stap die je kunt zetten is bewust worden van je ademhaling. Adem langzaam en diep in, helemaal tot in het onderste deel van je buik. Desnoods terwijl je een kop thee drinkt. Wanneer die nog heet is, kan je met je adem rustig de stoom wegblazen, net zo lang tot je thee drinkbaar is. 

Meteen 5 tips die we mee kunnen nemen in ons dagelijks leven. We zijn bij Keukentijgers heel benieuwd welke tips jij het meest bruikbaar en behulpzaam vond, deel je inzichten met #keukentijgers.

Meer informatie: The Happy Game 

Onze recepten

Muhamarra makreel soep

OMG! Omega soep, met als basis muhamarra. Ook wel bekend als Syrisch smeersel op basis van rode paprika en walnoten. Kan natuurlijk ook zonder vis!

Inspiratiekaart ‘Ideeën voor het menu’

Hoe komt bij jullie het menu tot stand en hoe kan je het beter maken? De inspiratiekaart geeft hier genoeg ideeën voor.

Mislukte makreelkoekjes

Mislukt, ja dat wekt eerder de aandacht. Het recept had ook ” Misschien makreel koekjes” kunnen heten”. Soms lukt het, soms niet.

Inspiratiekaart ‘Eet de regenboog’

Bied bewoners over de dag groenten aan, en die 250 gram is zo gehaald! De inspiratiekaart geeft je handige tips om dit moeiteloos te doen.

Wortel hot dog

De knak is echt veel beter, mits je de wortel niet te ver doorkookt. Met alle garnituren erop is en blijft het een smul broodje. Ah toe? probeer het!

Ontbijtcake met wortel

Nou niet zo raar kijken. We eten ook ontbijtkoek als ontbijt. Waarom dan niet met wortels als ingrediënt erin? Hiermee kan je de bewoner verleiden om echt te ontbijten.

Plantaardige mayo

Doel is niet om vegan te koken. Ouderen wordt geadviseerd geen rauw ei te eten. Door op vegan manier mayonaise te maken, laat je het ei weg.

Pulled-Chicken kipkerriesalade

Het gebruik van een handmixer om de kip tot geplukte kipreepjes te krijgen is leuk. Met gemak heb je de kip klein voor salades, op brood of als fijn component voor de hoofdmaaltijd. De nadruk ligt op de pulled chicken truc met de handmixer.

Inspiratiekaart ‘Goed en gezond beleggen’

Beleg kan moeilijk zijn. Helemaal als je geen tijd hebt. Hierbij tips wat waar in zit, wat een alternatief is of hoe je zelf aan de slag kan. Varieer en zorg dat je positief bezig blijft.

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.