Familie betrekken bij de zorg

De ene bewoner krijgt heel veel bezoek van één naaste. De andere heeft sporadisch een kleinkind op de thee. Hoe gaan we nu om met bezoekers? Wat zien we in de verschillende organisaties als richtlijnen? In de maand die draait om ‘Appeltje Eitje’, willen we erbij stil staan hoe jij het jezelf gemakkelijk kunt maken door familieleden te betrekken bij de zorg. De kennis van het ministerie van Volksgezondheid, Vilans en Nursing is bekeken om getallen en inzichten te onderbouwen.

Eenzaamheid bij ouderen

Veel mensen van 75 jaar en ouderen voelen zich volgens de overheid eenzaam; 56% eenzaam en 12% zelfs zeer eenzaam. Eerder schreven we al een artikel over geluk in de zorg. Persoonlijke aandacht is belangrijk om gelukkig te zijn. Familie kan hier een grote rol in spelen. Als mensen verhuizen naar een woonvorm met zorg, veranderen er allerlei factoren. De naasten wonen verder weg, er kan ook even wat opluchting zijn dat degene die verhuisd is, nu zorg krijgt en er even op adem gekomen moet worden. Ook vinden sommige mensen een verpleeghuis eng/vervelend. Wat de reden ook is, oordeel natuurlijk niet en blijf ze maar keer op keer zeggen dat ze gerust binnenkort (weer) mogen komen. Al zeggen ze eerst drie keer nee, de vierde keer komt het vast goed.

Een goed begin is het halve werk

Idealiter gaat een zorgprofessional vooraf naar het huis van de bewoner. Dit helpt enorm om het leven van hem/haar te begrijpen. Ook zie of hoor je dan de mensen die rondom de bewoner staan. Maak daarna een ‘ecogram’, waarbij je in kaart brengt wie er allemaal rondom de bewoner staan.

Intake

Vraag aan de mantelzorger welke taak de naasten het liefste willen hebben tijdens het wonen in het huis. De naasten realiseren zich vaak niet dat ze een taak mogen vervullen. Dit kan helpen bij het douchen zijn, maar ook een leuke activiteit één middag in de week of periodiek koken of helpen bij een koffiemoment.

Blijf vertellen

Probeer van alle vrienden en familieleden iets te leren over het leven van de bewoner. Soms zijn zorgmedewerkers voorzichtig met vragen stellen aan andere mensen dan de contactpersoon van de bewoner, maar je mag natuurlijk aan elke bezoeker een vraag stellen of iets vertellen over de bewoner.
Zo schreef Yvonne de Jong, expert familieparticipatie, voor Vilans dat het vaak een misvatting is, dat er niet met iedereen gesproken kan worden volgens de wet. Zowel de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst als de privacywet schrijft niet voor dat je niet zou mogen informeren en communiceren met iedereen. Deel natuurlijk ook in de portal informatie. Benoem aan de familieleden dat de bewoners zich vaak fijner voelen als de familie er bij is. Dankzij de hulp van familie kun je meer tijd overhouden om aan cliënten te besteden die geen groot sociaal netwerk hebben. Maar om familie bij de zorg te betrekken, moet je als zorgorganisatie wel uitnodigend zijn.

En dan tijdens het bezoek!

Samen koken

Een soto ayam – Indische kippensoep eten met alle familie en bewoners. Jij maakt de pan soep en je vraagt de familieleden om de tafel te dekken, eieren te pellen, te helpen met de garnituren in de soep te doen en te serveren. Zo verandert een statisch bezoek in een activiteit. Neem even de tijd om te kijken bij welke bewoner de ogen gaan glimmen van pret. Voor de familie is het fijn om af en toe de familieleden van andere bewoners te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Appeltaart bakwedstrijd

Daag op zondag de familie uit om appeltaart te komen maken. Actie in de keuken, de geur van kaneel en wellicht dat iemand nog een appeltje mee wil schillen. Al snoepen ze alleen al alle krenten op.
Beoordeel het resultaat met de bewoners, personeel en andere gasten. Geef een cijfer en na een maand, reik je dan de gouden pollepel uit. Doe dan wel in geur en kleur verslag van deze wedstrijd. Wedden dat de familie de keuken keurig opruimt, omdat ze weten dat jij al zo hard werkt en als beloning krijg ook nog verse appeltaart?

 

Laat familie voor je werken om meer geluksmomentjes te creëren bij de bewoners!

Onze laatste tips

 • Omgaan met budget in de zorg

  In de zorg is, net zoals waarschijnlijk thuis, een maximum budget wat uitgegeven kan worden aan eten en drinken. Vaak wordt dit per dag berekend: ‘7 euro exclusief tussendoortjes’. Of ’13 euro inclusief arbeid’.

 • Wat in het vat zit, verzuurt niet

  Even een opfrisser, hoe bewaren we ook al weer alle producten in de zorg?

 • Fruit voor bewoners met slikproblemen

  Bewoners kunnen bij het eten en drinken soms problemen hebben met slikken. Je herkent dit vast vanuit de praktijk.

 • In beweging in de ouderenzorg!

  Beweging ouderen

  In dit artikel lees je enkele oefeningen die je rondom het eetmoment kunt toepassen. In de benen, in deze balansmaand na de feestmaand december!

 • De kracht van herhaling

  Het tweede deel van ons thema ‘3x horen’, gaat over herhaling. Wil je iets belangrijks vertellen? Dan is één keer zeggen waarschijnlijk niet genoeg om het te onthouden voor collega’s of bewoners.

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp