Eten bewoners zich gelukkig?

Eigenlijk alle zorgorganisaties waar we mee werken, vertellen dat ze meer bezig willen zijn met goed eten & drinken, maar daarbij ook moeite hebben om te bepalen wat wél kan en mag. ‘Als je weet dat iemand niet zo lang meer leeft en altijd weinig groente at, waarom zouden we groente nog stimuleren de laatste maanden.’ En zo is het ook. Vitamine G (genieten) is super belangrijk. Toch geven we even een crash course over hoe je je gelukkig eet.

Dopamine

Wellicht is dopamine een woord die je weleens hebt gehoord. Maar misschien is het totaal nieuw voor je. Als je shopt en daar heel gelukkig van wordt, komt dopamine zeker goed los bij je.
Dopamine is een neurotransmitter, een stofje die dus hoort bij je hersenen. Het is ook wel bekend als het gelukshormoon. Iets waar je veel zin in hebt, of dat nu shoppen is of chocolade, zorgt er voor dat je lijf dit aanmaakt. Als iets je onmiddellijk genot geeft, werkt het ’t sterkste. Je ervaart een golf van geluk. De hersenen zijn niet zo goed in lange termijn.

Koekje bij de koffie

Bij de koffie zijn we gewend om een koekje te nemen. Heb jij dat ook? Of herken je dat bij de bewoners? Je lichaam maakt al dopamine aan als je koffie neemt, omdat het zich al gelukkig maakt voor het koekje wat er bij hoort. Dopamine is dan ook familie van de amfetamine, wat je vindt in drugs.
Dikke tegenvaller als je daar een paar druifjes bij serveert dus. Bij die koffie hoort dus simpelweg een koekje. De gewoonte kun je doorbreken door voor thee te gaan soms, een gezellig ritueel toe te voegen waar bijvoorbeeld fruit bij hoort (een spelletje met fruit raden bijvoorbeeld) of om op een andere plek koffie te gaan drinken. Zo kan het zijn dat je nu in de zomer in de tuin gaat zitten.
Bij ongezouten mening proberen we je bewust te maken van zout. Wat zijn momenten wanneer je nu voor zoute producten kiest? Bijvoorbeeld chips op de bank of blokjes oude kaas of vleeswaar? Bedenk hoe je daar het ritueel kunt veranderen/toevoegen, op een andere plek kunt gaan zitten of een ander drankje daarbij kunt serveren.

Eten dat gelukkig maakt

De wetenschap laat zien dat we ons écht gelukkiger kunnen eten van chocolade. Maar er is nog hoop. Er is een artikel dat ons vertelt, dat er meer is dan chocolade: Als je goed ontbijt, 8 momenten op de dag iets (kleins) pakt om te eten of groenten & fruit eten, kunnen ook leiden tot meer geluk (Lesani e.a., 2016).
En dat is ook niet zo gek. De producten die er voor zorgen dat onze hersenen dopamine afgeven, zijn vaak maar kortdurend een hit. Tijdens het eten voelt het goed, maar daarna stort je weer in. Groente en fruit of een goed ontbijt, kunnen er voor zorgen dat mensen zich langer gelukkig voelen. En uiteindelijk ook nog wakker bij het avondeten zitten, is misschien wel van meer belang.

Peak-end rule

Weet je nog wat we beschreven bij de peak-end rule? Daar bespraken we dat mensen op een dag vooral het laatste moment en één hoogtepunt onthouden. Ga je met de bewoners een chocolaadje snoepen? Doe het dan na het avondeten. Ga nog even lekker genieten en laat hen dan ontspannen slapen. Heb je de peak-end rule ook gehad.

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp