Eigen regie houden door de maaltijd

Weet je wat mensen nou écht een blij ei maakt? Onderzoek laat zien dat je daarvoor ‘eigen regie’ nodig hebt. Dus dat je zelf mag beslissen wat je doet. Als je ziek bent en hulp nodig hebt, neemt de regie vaak af. Daardoor kunnen mensen minder gelukkig zijn. Tijd om te kijken hoe het eetmoment hierbij kan helpen!

Kiezen van gerechten 

Heb je nog een magazine van de supermarkt of groothandel liggen? Pak de Allerhande of zo’n ander tijdschrift er eens bij. Laatst heb ik met bewoners een ‘moodboard’ gemaakt. 

Ik begeleidde de activiteit als vrijwilliger. Stapeltje witte vellen, schaar en lijm erbij. Ik vroeg de bewoners of ze wilden uitscheuren wat ze lekker vonden. Sommigen konden goed vertellen wat ze wilden, anderen wezen gewoon aan wat lekker was. Heb je er zelf geen tijd voor? Geef het tijdschrift aan een familielid en vraag of diegene met zijn naaste het gesprek aan wil gaan over het eten. 

Helpen van elkaar 

Tijdens mijn moodboard activiteit kon ik niet bij iedereen helpen met knippen en plakken. Ik liep eerst van de ene naar de andere persoon. Tot ik dacht… maar de meneer aan het einde van de tafel kan het supergoed. Ik vroeg of hij ook voor de anderen wilde knippen. Ik was vooral de begeleider, maar uiteindelijk deden de bewoners het zelf. Voor hen voelde het fijn dat ze niet altijd de hulp van ‘de zuster’ nodig hadden.

Kun je dit bij de maaltijd ook meer doen? Kan iemand anders helpen met een extra glaasje water inschenken? Of even het schepje appelmoes erbij doen als iemand dat wil?

Blijven vragen

Weet je dat meneer of mevrouw altijd suiker in de koffie heeft? Doe het er dan niet automatisch in, maar blijf in contact. Het lijkt heel gastvrij om het gewoon te doen, maar blijf iemand de keuze geven. Daarbij kun je wel inspelen op de kennis die je hebt van de bewoner. Je kunt bijvoorbeeld vragen: “Wilt u vandaag ook weer een schepje suiker erin?”

Kiezen

Eet je vandaag nasi? Zet dan de gebakken uitjes, kroepoek, komkommer of andere garnituren op tafel. Laat mensen zelf kiezen wat ze erbij willen. Waar mogelijk kunnen ze het zelf pakken, anders bied je ondersteuning.

Helpen met de voorbereiding 

In de meeste huizen waar wij komen, hebben de bewoners weinig te doen. Er zijn weinig activiteiten en de dag glijdt voorbij. Door jouw ervaring weet je vast welke impact je kunt maken door samen met de bewoners iets kleins te doen. Van het tellen van de juiste hoeveelheid aardappelen tot het afspoelen van worteltjes. Vertel de hele groep wat je gaat maken en vraag of er vandaag weer een paar mensen willen helpen.
Helpen met het opruimen 

Opruimen maar! Is het eten klaar? Maak er een gewoonte van dat iedereen die nog kan, zelf zijn bord naar de keuken brengt. Mensen bewegen vaak te weinig. Geef ze een doekje en laat ze gerust de tafel daarna even schoonmaken. Natuurlijk kan het zijn dat jij het daarna nog een keer moet doen, om het grondiger schoon te maken. Maar ook dat hoort bij het wonen in een huis en het geven van regie. 

Samen beslissen wat er gegeten wordt en elkaar helpen tijdens de maaltijden kan bewoners blij maken. Door te kiezen, elkaar te ondersteunen en te blijven vragen wat ze willen, behouden ze meer controle over hun dag. Deze kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in hun leven.

Nog geen abonnement of nog niet ingelogd?

Als abonnee geniet je van allerlei voordelen. Elke maand is er een ander thema en staan er bepaalde recepten en producten centraal.

Verder lezen…

Fast pindakaaskoekje

Fast pindakaaskoekje

Met 3 ingrediënten binnen 15 minuten koek op tafel. Vind je het koekje niet spannend genoeg? Doe er gerust twee theelepel sambal erbij of leg er stukjes chocolade op.

Stoofschotel met ontbijtkoek

Stoofschotel met ontbijtkoek

Door de stoofschotel af te dekken met plakjes ontbijtkoek droogt het vlees dat bovendrijft niet uit. Met de ontbijtkoek bindt je de saus en voeg je vezels toe.

Iets voor zoete koek aannemen

Iets voor zoete koek aannemen

Begrijpelijk dat er veel regels zijn, want we moeten op een verstandige manier met bewoners met een zwakke gezondheid omgaan. Toch zijn we in Nederland vergeten om in het systeem écht stil te staan bij welzijn.