Dat wil ik zelf bepalen!

Weet je nog dat we een avondklok hadden een para jaar terug? Een reactie die ik weleens hoorde: ‘Niet dat ik wat heb ’s avonds, maar het principe dat ze dat voor mij bepalen, voelt niet fijn’. Die opmerking herken ik ook bij bewoners in de zorg.

Beeld je eens in. Je hebt je hele leven hard gewerkt. Je hebt kinderen groot gebracht. Je hebt met je man nog genoten van je pensioen. Toen hij overleed, heb je nog een paar jaar zelfstandig zaken gedaan. Daarna gaat je gezondheid achteruit. Sinds een paar maanden woon je in een verpleeghuis. Je hebt net je ontbijt op en wilde eigenlijk nog even wachten met koffie. Maar het moet nu, want anders krijg je de hele ochtend geen koffie meer. Er wordt door de medewerker meteen een scheutje melk in gedaan. ‘Zo drinkt mevrouw dat altijd’. Je hebt een keer gezegd dat je die koekjes een beetje hard vindt en daarom krijg je nu geen koekjes meer. Soms voel je je overbodig.

Het klinkt wat overdreven. En dat is het ook. Maar vanuit deze gedachte is het gemakkelijk om met elkaar aan de slag te gaan hoe we mensen blijer kunnen maken. Om gelukkig te kunnen zijn, hebben we ‘eigen regie’ nodig. We leggen de nadruk op dingen die bewoners nog wel kunnen en laten ze daar ook over beslissen. Dingen die verplicht zijn, worden bijvoorbeeld meteen minder gewaardeerd. Dan worden dingen een taak in plaats van een plezierig moment. Het thema blij ei heeft dus ook te maken met ‘eigen regie’.

Een paar tips

Brood in stukjes of dubbel?

Met drie kleine kinderen thuis en veel vriendjes over de vloer, is dat eten bij ons thuis ook soms net een fabriekje. Dan is het handig als ik bepaal dat we allemaal wel even aan de pindakaas gaan bij de lunch, zodat er in ene een rits met broodjes klaar staat. Toch kun je ondanks dat ook in kleine elementen vrijheid geven. Al is het niet over het eten zelf, dan kan het over de presentatie zijn. ‘Wil je het brood in stukjes of dubbel?’ is er bijvoorbeeld een. Of eten we boerenkool? Dan kunnen ze zelf kiezen of ze er appelmoes, piccalilly of uitjes bij doen en dat ook pakken. Dat er e.e.a. naast het bord belandt, nemen we voor lief.

Denk na wat voor vrijheid jij kunt geven bij elk eetmoment. Van een voller bord eten tot keuze tussen twee stuks beleg op het brood.

Niets is vanzelfsprekend

Als mevrouw Jansen altijd koffie met melk drinkt, raden we aan om het ondanks dat het vast staat, altijd haar voorkeur te vragen. Desnoods vraag je ‘zal ik er weer melk in doen?’ als je weet dat ze het altijd zo drinkt.

Goed eten

Kijk goed hoe mensen eten. Zijn deze koekjes niet geschikt? Zorg er voor dat er volgende week ook een zachte cake is of iets anders wat voor de doelgroep goed te eten is. Af moeten slaan omdat iemand het niet kan eten en dan geen alternatief bieden, voelt extra ‘verloren’.

Blijf proberen

We hebben soms de neiging om echt te verzorgen, terwijl we mensen ook wel kunnen blijven prikkelen. Het is prima als iets net niet helemaal lukt en om het morgen weer te proberen. Probeer mensen uit te dagen door eerst even zelf iets te pakken of te vragen en het dan pas voor ze te doen.

Kleine eetmomenten

We kennen allemaal het ontbijt, lunch en diner moment. Bij Keukentijgers werken we met 7 eetmomenten. Om 10 uur, om 15 uur en om 16.30 zijn er kleine tussendoors beschikbaar. En na het avondeten komt er een nagerecht. Lees meer in de blog over de eetmomenten. Als mensen het eten bij de lunch niet zo goed eten, is het iets minder een probleem, als je weet dat er om 15 uur ook wat lekkers aan komt. Dat kan prima een mug cake zijn uit de magnetron bijvoorbeeld.

Onze laatste tips

 • Dat ruikt heerlijk

  Waar loopt bij jou het water van in de mond? Tijd om eens aan de slag te gaan met geur van lekker eten in de langdurige zorg!

 • Klaar voor de start… AF!

  Bewegen is leuk en we laten je graag zien welke kleine simpele stappen je kunt nemen om de bewoners wat meer in beweging te brengen!

 • Informatiekaarten

  Elke maand maken 4 verschillende soorten informatiekaarten. Die kaarten vind je samen met de kennisquizes in onze maandelijkse e-learningmodule.

 • Inspiratiekaart ‘Stamppot’

  De Hollandse keuken kán niet zonder stamppot. Ook is het iets herkenbaars voor veel bewoners van zorglocaties. Een ideaal gerecht om mee te spelen & te creëren!

 • Wat motiveert jou? Ontdek je ambities!

  Tijd om ook aandacht aan jou te besteden. Wat zijn jouw ambities in de zorg? Wat wil je graag bereiken?

Snelle kennisquiz over eigen regie

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp