Dat ruikt heerlijk

Appeltaart, gehaktballen, vers brood of soep. We kunnen allemaal wel wat voorbeelden geven van eten wat heerlijk ruikt en waarbij het water in je mond loopt. Tijd om daar wat meer over te horen én te kijken hoe we dit in de zorg kunnen inzetten!

Super zintuig

Geuren komen het meest direct binnen in onze hersenen. Zonder ‘waarschuwing’ gaat die heerlijke (of vieze) geur naar de plek waar onze herinneringen of emoties worden opgeslagen. Het is enorm puur en effectief om geur in te zetten. Je kunt het moeilijkste ‘nee’ zeggen, als je appeltaart ruikt, in vergelijking met dat iemand het tegen je zegt of je leest er iets over. Reuk is dus eigenlijk een superzintuig.

Ruiken als je ouder wordt

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je zintuigen het minder goed doen. Je hebt een bril nodig, je wilt dat mensen iets harder tegen je praten. Naar alle waarschijnlijkheid neemt de reuk van mensen ook af. Doe je iets met geur bij jou in het huis? Dan mag je het dus een tandje sterker doen, dan dat je zelf zou verwachten. Je praat waarschijnlijk ook een tikje harder tegen de bewoners, dus ook dit zintuig mag je ook extra prikkelen!

Maakt het niet te ingewikkeld

We snappen dat het niet mogelijk is om alle 7 de eetmomenten vers op tafel te zetten. Je kunt niet om 10 uur een smoothie, om 12 uur een quiche, om 3 uur een huisgemaakte cake – en ga zo maar door – realiseren. Met het personeelstekort en de strakke budgetten, moeten we hier beter mee omgaan.

Zo laat je de bewoners hun neus achterna lopen:

1. Pel fruit voor hun neus

Vraag je aan iemand of ze sinaasappel willen? De kans is groot dat ze nee zeggen. Ga je aan tafel zitten en pel je de sinaasappel, waardoor o.a. de geur vrij komt? Geef een paar partjes aan iemand en ze worden zo opgesnoept.

2. Oven aan

Staat er nog een restje brood? Zet even de oven op 100 graden en piep het brood een paar minuten op, terwijl je het op een stapeltje legt. Zo wordt het net een beetje warm terwijl je de tafel dekt, verspreidt de geur van vers gebakken brood zich door de ruimte en wek je de eetlust op.

3. Sudderen maar

Runderlappen zijn in verhouding iets goedkoper vlees. Zet het om 15 uur alvast op voor je collega die ‘s avonds begint en diegene hoeft een stapje minder te doen en heeft meer tijd voor welzijn. Zo ruikt het de hele middag heerlijk naar eten en begint iedereen nog meer zin in eten te krijgen.

Bedenk wat de gerechten zijn die jullie hebben, of het nu een warme maaltijd is of en tussendoortje om 10 uur. Zelfs de gevulde koek kun je even ‘oppiepen’ in de oven. Zo kun je zelfs bij kant-en-klaar gerechten dit zintuig gebruiken. Welke geuren kan jij in de keuken toveren ?

Onze laatste inspiratie & tips

 • Zorg & Food 2024 zit er op!

  Wat hebben we genoten van Zorg & Food 2024! Het zit er op. Alle bekende en nieuwe gezichten, de lol om de appelsnijder, de pollepel en meer!

 • Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

  We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Ze vinden het een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

 • ‘Creatiespiraal’: Uiten #4

  Header creatiespiraal

  Twijfel jij wel eens aan jezelf? Doe de twijfeltest en tover je twijfels in vertrouwen!

 • Laat je horen

  Laat jij jezelf goed horen, om de zorg beter te maken én om jezelf te laten zien in de organisatie?

 • 7 simpele tips voor klachten!

  Hoe ga jij om met klachten van de bewoners? Gasttijger Wouter Verkerk heeft 7 tips voor je!

 • ‘Creatiespiraal’: Geloven #3

  Header creatiespiraal

  Twijfel jij wel eens aan jezelf? Doe de twijfeltest en tover je twijfels in vertrouwen!

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

× Whatsapp