Daglicht is het beste licht

In de maand Fris & fruitig gaat het over fruit, maar ook over energiek voelen. Een belangrijke energiebron voor energie krijgen en houden is…. licht en dan met name daglicht. Hoe schijnt het zonnetje op jou? Door al onze binnen-werkzaamheden krijgen we eigenlijk allemaal te weinig licht op ons. Wij zijn 90% van onze tijd binnen (!). Dat zorgt er voor dat we humeuriger kunnen zijn, minder energiek, minder goed kunnen presteren en minder goed kunnen slapen.

Binnenverlichting is eigenlijk nooit fel genoeg overdag

Buiten heb je alle kleuren licht en komt het van alle kanten. Daar kan een binnenverlichting eigenlijk niet tegenop. Kom jij – en natuurlijk ook de bewoners – weinig buiten? Dan heb je idealiter zo veel mogelijk ramen om het licht binnen te laten komen, zitjes nabij de ramen of rol je de rolstoelen of begeleid je de bewoners richting een raam of zelfs terras.

Binnen feller maken

Spreek je jullie hoofd facilitaire zaken weleens? Maak indruk door te zeggen dat de Stichting Good Light Group aanraadt dat 75+ers overdag 1500 lux nodig hebben qua sterkte van de lampen. Dat is vast feller dan je nu hebt. Rondom het avondeten kun je het verlagen naar 150 lux, dus echt heel veel donkerder.
Op de website van Good Light Group staat een voorbeeld hoe verlichting heeft geholpen in een verpleeghuis. Er wordt beter door geslapen, er is minder onrust, de medewerkers hebben er minder werk aan, doordat de bewoners meer energie hebben en hoeven minder vaak overdag een dutje te doen. Het helpt hen enorm, ook al waren ze vooraf een beetje sceptisch.

Naar buiten als het kan

In deze drukke tijden is het niet mogelijk om mensen altijd veel naar buiten te laten gaan. Lopen jullie daar ook tegenaan? In de corona-tijd en de oorlog in Oekraïne merk je dat mensen zich meer bewust zijn van de omgeving en voor elkaar willen klaar staan. Probeer weer eens een oproep op bijvoorbeeld social media te doen voor vrijwilligers voor jouw organisatie, om de bewoners meer van buiten te laten genieten. Heb vertrouwen, er komt echt wel wat op af! En anders kun je altijd de familieleden vragen.

Dit zijn de gouden tips voor daglicht:

30 minuten in de ochtend naar buiten

Nadat de bewoners wakker zijn geworden, wil je ze graag een half uur in de ochtend buiten laten zijn, zo kunnen ze écht wakker worden.

Een buitenactiviteit

Elke dag een activiteit buiten. Probeer of er een spelletje, tussendoortje of andere activiteit buiten te organiseren is, om zo elke dag een moment te hebben dat jullie buiten zijn.

Een meter naast het raam

Lukt het vandaag niet om buiten te zijn? Zet dan een stoel een meter van het raam af, zodat de bewoners echt dichtbij het licht zijn.
Krijg je wel voldoende en goed (dag-)licht? Dan ga jij beter presteren, ben je blijer, energieker, mentaal sterker en slaap je beter. Hier schijnen wij natuurlijk graag het licht op. En ook voor bewoners heeft dit dus talloze voordelen. Denk mee, hoe kun je hen voldoende licht geven?

Bron: Good Light Group

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp