Daar zit muziek in!

Stel: je bent lekker uit eten, de kaarsjes staan aan, er ligt mooi servies en iedereen is mooi gekleed. Tot slot hoor je een fijn muziekje. Het maakt de sfeer af. De invloed van muziek is net zo groot in een woonkamer met bewoners dan in je favoriete restaurant. Wat voor muziek zet jij aan?

Muziek

In 2012 heb ik mijn eerste onderzoek mogen doen naar muziek. Dat was op een vliegveld. Ik wilde graag dat mensen daar meer ontspannen wat gingen eten omdat het stressniveau daar altijd zo hoog is. Mensen vinden het bijvoorbeeld spannend om te vliegen of missen hun naasten. Het afspelen van muziek had daar heel veel invloed op. Geen muziek aan zorgde voor minder eten. En de stijl van de muziek zorgde er ook voor dat mensen wat anders gingen eten. Bij luxe klassieke muziek kochten mensen eerder een duurdere koffie met een goedkopere koek, dan bij luchtige popmuziek, wanneer ze een lunch broodje aten met frisdrank! Dat was onder duizenden reizigers, maar we kunnen er zeker van leren voor de zorg.

Terug naar 2021

Elke bewoner heeft andere wensen en soms wil je ook dat het zo rustig mogelijk is tijdens het eten. Dan zijn de prikkels van muziek eigenlijk net te veel en kies je ervoor om het stil te houden. Er is geen ‘heilige graal’ die ik met je kan delen, maar toch ga ik proberen om wat leuke inzichten aan te halen.

Rituelen

Wat je merkt, is dat mensen erg veel houvast hebben aan terugkerende patronen. Een paar minuten voor de warme maaltijd op tafel komt, gaat de muziek aan. Het zorgt voor herkenning dat het eten bijna komt. Zie ook het artikel over ‘horen’ op onze website.

Langer eten

Met rustige muziek aan tafel, blijven mensen gemiddeld genomen langer zitten. En hoe langer mensen zitten, hoe meer ze eten. Zoek bijvoorbeeld naar een muzieklijst die begint met ‘easy’.

Herkenbare muziek

Laten we eens wat (oude) liedjes gaan luisteren en kijken wanneer de gezichten van de bewoners opklaren! Welke nummers maken hen echt blij? Je kunt zelfs een toffe afspeellijst maken op Spotify. Tijdens het eten is het slim om rustige muziek te spelen, zodat iedereen rustig kan genieten. De vrolijke dansnummers bewaren we voor speciale activiteiten, zoals ‘Mexico’ en ‘Daar in dat kleine café aan de haven’! Het is logisch dat het volume anders moet zijn tijdens het diner dan bij activiteiten. Eigenlijk moet je het geluid maar nét kunnen horen. Let goed op hoe de muziek overkomt op de doelgroep. Soms moeten we het volume wat harder zetten, vooral als hun gehoor niet meer zo scherp is. We willen natuurlijk dat iedereen kan genieten!
We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘(Plant)Aardig gehakt’

Zie plantaardig gehakt als meer dan een duurzaam alternatief voor vlees. Het is een kans om nieuwe smaken en texturen te ontdekken.

Foe yong hai schotel

Zacht smeuïg en zoet zure saus. Voor veel mensen is foe yong hai een herkenbare smaak van de chinees. Maak het jezelf gemakkelijk en maak meteen voor 20 personen een grote schaal.

Groene shakshuka

Oftewel spinaziesaus met ei, dat klinkt minder exotisch en wellicht toegankelijker, waarbij de smaken toch zullen verrassen, maar tegen die tijd heb jij de mensen hier al voor gewonnen.

Inspiratiekaart ‘Hapje vooraf’

Er zijn allerlei variaties voor een amuse. Wat ga jij serveren? De blog geeft je ideeën!

Chili con quorn

Kleurrijk door gebruik van verschillende soorten bonen. Een rijke variatie aan plantaardig en dierlijk eiwit, bovenal smaakvol.

Broodtaartje met zuurkool

Even iets anders dan aardappels als maaltijdcomponent. Een mooie manier om oud brood te verwerken. Hartig, voedzaam en als snack levert deze 6 gram eiwit.

Wentelteefjes zonder omkeren

Herkenbaar, smaakvol, zacht van structuur, romig en comfort food. Eigenlijk onbegrijpelijk dat dit een vergeten nagerecht is.

Inspiratiekaart ‘Fingerfood, eten met je handen’

Ontdek hoe fingerfood het eetmoment makkelijker maakt en regie teruggeeft aan mensen met dementie!

Zalm met een spinazie notenkorst

Een groen jasje van spinazie op de zalm. Waarin pecannoten, spinazie honing en mosterd verstopt zijn.

Inspiratiekaart ‘Optoppen met zaden’

Zaden en pitten bevatten gezonde vetten, omega-3, eiwitten en vezels. Ze geven gerechten knapperigheid, smaak en decoratie!