Daar zit muziek in!

Stel: je bent lekker uit eten, de kaarsjes staan aan, er ligt mooi servies en iedereen is mooi gekleed. Tot slot hoor je een fijn muziekje. Het maakt de sfeer af. De invloed van muziek is net zo groot in een woonkamer met bewoners dan in je favoriete restaurant. Wat voor muziek zet jij aan?

Muziek

In 2012 heb ik mijn eerste onderzoek mogen doen naar muziek. Dat was op een vliegveld. Ik wilde graag dat mensen daar meer ontspannen wat gingen eten omdat het stressniveau daar altijd zo hoog is. Mensen vinden het bijvoorbeeld spannend om te vliegen of missen hun naasten. Het afspelen van muziek had daar heel veel invloed op. Geen muziek aan zorgde voor minder eten. En de stijl van de muziek zorgde er ook voor dat mensen wat anders gingen eten. Bij luxe klassieke muziek kochten mensen eerder een duurdere koffie met een goedkopere koek, dan bij luchtige popmuziek, wanneer ze een lunch broodje aten met frisdrank! Dat was onder duizenden reizigers, maar we kunnen er zeker van leren voor de zorg.

Terug naar 2021

Elke bewoner heeft andere wensen en soms wil je ook dat het zo rustig mogelijk is tijdens het eten. Dan zijn de prikkels van muziek eigenlijk net te veel en kies je ervoor om het stil te houden. Er is geen ‘heilige graal’ die ik met je kan delen, maar toch ga ik proberen om wat leuke inzichten aan te halen.

Rituelen

Wat je merkt, is dat mensen erg veel houvast hebben aan terugkerende patronen. Een paar minuten voor de warme maaltijd op tafel komt, gaat de muziek aan. Het zorgt voor herkenning dat het eten bijna komt. Zie ook het artikel over ‘horen’ op onze website.

Langer eten

Met rustige muziek aan tafel, blijven mensen gemiddeld genomen langer zitten. En hoe langer mensen zitten, hoe meer ze eten. Zoek bijvoorbeeld naar een muzieklijst die begint met ‘easy’.

Herkenbare muziek

Laten we eens wat (oude) liedjes gaan luisteren en kijken wanneer de gezichten van de bewoners opklaren! Welke nummers maken hen echt blij? Je kunt zelfs een toffe afspeellijst maken op Spotify. Tijdens het eten is het slim om rustige muziek te spelen, zodat iedereen rustig kan genieten. De vrolijke dansnummers bewaren we voor speciale activiteiten, zoals ‘Mexico’ en ‘Daar in dat kleine café aan de haven’! Het is logisch dat het volume anders moet zijn tijdens het diner dan bij activiteiten. Eigenlijk moet je het geluid maar nét kunnen horen. Let goed op hoe de muziek overkomt op de doelgroep. Soms moeten we het volume wat harder zetten, vooral als hun gehoor niet meer zo scherp is. We willen natuurlijk dat iedereen kan genieten!

Onze laatste tips

 • Hoe houd je het koel in huis?

  De warme maand zijn er weer! In diverse huizen in de zorg, is het dan flink zweten geblazen. Hoe kunnen jij, je collega’s en de bewoners de dag zo goed mogelijk doorkomen?

 • Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

  Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

 • Hoe blijf je professioneel als je het druk hebt?

  Om het hoofd koel te houden geeft gasttijger Susan tips om de cliënten meer water te laten drinken.

 • ‘Creatiespiraal’: Beslissen #7

  wens droom werkelijkheid waar maken creatiespiraal

  Sta op het kruispunt van denken en doen, kies een richting en ga ervoor zonder terug te kijken. Oefen met een dobbelsteenspel om te leren omgaan met je beslissingen en bij te sturen indien nodig.

 • Geen stress, houd je hoofd koel

  Deze maand draait om ’t Hoofd koel houden bij Keukentijgers. Daarvoor staat voldoende drinken centraal o.a. Maar we staan ook stil bij deze figuurlijke betekenis van dit thema. Hoe behoud je jouw rust?

We helpen je graag bij jouw ontwikkeling als Keukentijger. Met een abonnement gaan we zelfs nog een stap verder. Zo is het mogelijk om een Keukentijger-werkmap te ontvangen. Speciaal voor onze Keukentijgers die het fijn vinden om alle informatie op papier bij de hand te hebben. Wil je daar meer informatie over? Stuur ons dan een bericht en vanaf komende maand lees jij op papier met ons mee. Vanzelfsprekend kun je ook digitaal met onze formulieren aan de slag. Er is zelfs een apart onderdeel in de 5-minuten-training van de maand waarin je bestanden kunt uploaden.

Onze recepten

Vochtrijke spies of salade

Dat er vocht in een watermeloen zit is logisch. Je kan nooit, 1,5 liter vocht uit je eten halen, een beetje wel. Dus strooi extra chili op deze spies en zet een glas water ernaast.

Inspiratiekaart ‘Vochtrijk eten’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Liefdevol welkomstdrankje

Hoe ziet de huiscocktail van jullie organisatie eruit? Met ananas voor gastvrijheid. Denk er eens over! Het is een leuk welkomstdrankje voor nieuwe bewoners.

Krokante kikkererwten

Peulvruchten als snack? Deze kikkererwten zijn knapperig en ware smaakbommetjes. Ondertussen eet je wel een snack met meer voedingswaarde.

Inspiratiekaart ‘Ideetjes van de plank’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Gehakt- en bonenbal

Half half-om-half. Voor de helft gehakt en de andere helft bonen. Zo voedt je met plantaardige en dierlijke vetten. Verminder je de verzadigde vetten en verhoog je de vezels.

appeltaart in een pot

De makkelijkste 1-persoons appeltaart in een potje van de appelmoes bakken. Appels onderop, meel,suiker, snuf kaneel en het plakje boter bovenop bubbelt het voor elkaar.

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

× Whatsapp