Alles is koek en ei door afleiding

Voor sommigen is eten een feestje. Voor andere bewoners juist helemaal niet. En dat is ook voor te stellen. Als je ouder wordt, gaat het soms lastig, slikken kan moeilijk zijn, je kunt een luidruchtige tafelgenoot hebben, je hebt mogelijk geen zin om naar de wc te gaan of doordat je medicatie hebt, kun je vermoeider zijn. Als laatste werkt je hongergevoel sowieso misschien niet zo goed meer. Tijd om te duiken in het eetmoment, hoe kunnen we hier met kleine duwtjes aan werken en het (iets meer) koek en ei maken?

Jane Ogden deed in 2013 een onderzoek bij 81 mensen. Ze wilde weten of je mensen, door hen af te leiden, meer kunt laten eten, maar ook wat dit doet met hun hongergevoel. Ze liet mensen eten tijdens het rijden, sociale activiteit, alleen en tijdens het TV kijken. En wat bleek? Zeker bij het TV kijken, aten mensen veel meer!

Als je afgeleid bent, eet je meer

Mensen die moeite met eten hebben, worden soms los aan een tafel gezet. Zo worden ze niet afgeleid. Toch is het ’t overwegen waard om te bedenken hoe je hen juist wel kunt afleiden. In het onderzoek werkte het om de TV aan te zetten. Dat zou je kunnen doen, maar heeft ook weer nadelen.

Alternatieven

  • Voorlezen
  • Spelletje doen
  • Iets laten zien zoals foto’s

Ook is het hongergevoel dan weer even weg, meer dan bij mensen die alleen eten. Zo hebben mensen na afloop van eten met afleiding ook een meer voldaan gevoel. En zo worden ze natuurlijk meer een blij ei, waar we deze maand in het bijzonder aan werken!

Zien eten, doet eten

Vraag familieleden om eens aan te schuiven bij tafel, van een bewoner die niet zo veel eetlust heeft. Door een naaste te zien eten, kan dit er al voor zorgen dat de bewoner zelf ook wat eet. Voel je vrij om familieleden te betrekken bij het welzijn. Vaak hebben ze niet zo goed een idee wat ze kunnen doen en lopen ze op eieren. Door hen zo’n concrete opdracht te geven, geef je hen ook weer een goed gevoel. Mensen vinden het fijn om iets te kunnen betekenen. Zo geef je de familieleden ook weer een fijner moment en zijn zelfs zij een ‘Blij Ei’ door jouw suggestie.

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp