Aandacht telt om het een appeltje eitje te maken

Iedereen snapt dat je als gastvrouw of andere zorgprofessional die betrokken is bij het eetmoment een belangrijke rol hebt om het de bewoners naar het zin te maken. De gastvrijheid zorgt voor de lach op het gezicht van de bewoners en dat ze positief terug kunnen kijken naar de dag. Toch heeft die gastvrijheid nog veel meer invloed!

Jouw mening telt

Wist je dat mensen iets 29% vaker kiezen als je je positieve mening erbij zegt? Onderzoeker Turnwald liet mensen gezonde voeding eten. Als je op het etiket neerzette hoe lekker het was, werd het 29% meer gekozen. Een positief resultaat zien we in andere onderzoeken ook terug als je iets vertelt. En weet je? Mensen vinden het eten ook nog eens 27% lekkerder ook volgens onderzoeker Wansink!
Je kunt vertellen dat je vandaag ‘tomatensoep’ hebt, maar je kunt er ook voor kiezen om te zeggen ‘smaakvolle tomatensoep’, of ‘verse tomatensoep’. De eerste keer komt het er misschien een beetje geknutseld uit bij je. Maar weet dat je écht het verschil kan maken of het eten wordt opgegeten en hoe lekker ze het vonden, door gewoon zo’n woord erbij te gebruiken!

Praat over het eten

Tijdens het eetmoment is het waardevol om even een praatje te maken over het eten. Wat proef je? Is het hard, smaakvol, knapperig? Ruikt het lekker? Laat mensen even bewust stilstaan bij wat ze eten.

Geef advies

Zegt iemand dat het een beetje droog is? Vraag of diegene nog wat extra saus erbij wil. Beoordeel altijd of je nog een advies kan geven wanneer de bewoner een opmerking geeft. Een klacht kun je volgens het LEARNT-principe aanpakken, wat we eerder hebben besproken. Is het alleen een suggestie of heeft de bewoner een kleine opmerking? Probeer die dan meteen op te pakken.

NIVEA

NIVEA betekent hier ‘Niet Invullen Voor Een Ander. Vermijd dat je iets gaat bedenken voor een bewoner. Eet mevrouw altijd haar boontjes zonder nootmuskaat? Je kunt het er uiteraard niet overheen doen, maar probeer altijd toch een keuze te geven. ‘Mevrouw, zal ik bij u de nootmuskaat overslaan?’
NIVEA zie je ook heel duidelijk als iemand wat minder goed eet. Je ziet dat iemand aan het prikken is met z’n vork, maar weinig eet. Zeg dan nooit ‘u vindt het niet lekker hè’, of ‘het is lastig voor u zie ik’. Probeer eerst alleen te vertellen wat je ziet. Afhankelijk van hoe fit diegene is, kan je horen waarom hij/zij niet eet. ‘Ik zie dat u minder eet, wat is er aan de hand?’
Probeer neutraal naar de situatie te kijken en niet te oordelen.

Vanuit gastvrijheid kun jij de bewoners van jouw huiskamer nog beter helpen. En dat zorgt voor warmere momenten rondom het eten.

Onze recepten

Walnoten-champignon-paté

Oke, niet echt paté op basis van lever, maar op basis van walnoten en champignons. Dus meer een soort smeersel. Zo haal stiekem je dat handje noten op een dag wel.

Tartelette van havermout en pitten

Een krokante en vooral voedzame bodem voor onder een klodder kwark, Skyr of desnoods alleen een toef slagroom. Garneer het wel met fruit van het seizoen.

Kaas-pitten-cracker

Zin in iets hartigs? Dan zijn deze kaas-pitten-crackers wat voor jou Simpel, zo klaar en je kunt er ook mee variëren.

Arretjescake 3.0

In een kookboekje van Calvé stond de stripheld Arretje Nof Nof ooit centraal. Hier een nieuwe versie van de Arretjes cake, met minder verzadigde vetten en no-bake.

Abrikozenjam zonder suiker

Gedroogde abrikozen kan je altijd op de plank hebben liggen. Als zoete traktatie tussendoor of verwerkt als deze jam. Smaakvol op een cracker of in de yoghurt.

Kopje cacao

De meest romige chocolademelk maak je door wat stukjes chocolade op te lossen in volle melk. Vroeger dronk men vaak chocolademelk gemaakt van cacaopoeder. Probeer dat ook eens.

Aardappelpuree met kruidenolie

Van oudsher zijn we gewend de aardappelpuree smeuïg te maken met boter en melk. De gezondheid en de planeet vragen om deze nieuwe versie.

Aardappelsoep met gerookte forel

Aardappels heb je altijd wel in huis. De gerookte forel maakt het net iets spannender en voegt vette vis gemakkelijk toe aan het menu.

1-2-3 vis gratin

Vooral snel, gemakkelijk en dan ook nog voedzaam. Wanneer je de vis in de vriezer hebt liggen, naast de prei, dan staat dit zo op tafel.

Linzenfrittata met zalm

Frittata, zo’n dikke omelet met aardappel kan echt een puinhoop worden met omkeren en daarna nog netjes in porties serveren. Grrr, dan zijn deze in muffinvormpjes een uitkomst.

Ontvang elke maand inspiratie per mail!

Onze abonnees helpen we elke maand op het gebied van producten, recepten, voedingskennis, sfeer en presentatie. Altijd praktisch, eenvoudig en leuk. Meld je aan en krijg elke maand gratis een sneak preview.

Ja hoor, je aanmelding is verstuurd! Je krijgt nu van ons een mail waarin we je vragen om je mailadres te bevestigen.

× Whatsapp