5x tips voor feest in de huiskamer

In december is het tijd voor een kerstsfeer in het verpleeghuis. Hoe maak je deze maand feestelijk voor bewoners en familie? We hangen samen de slingers op om de warmte in ons hart te delen met anderen. Mireille van Driel maakt met haar team blije gebouwen door heel Nederland. Zij geeft ons vandaag tips over een feestelijke beleving in de huiskamer.

De zintuigen prikkelen

We willen de zintuigen van mensen met dementie prikkelen. Op die manier nemen we ze mee in de beleving van de decembermaand, met alle warmte en gezelligheid die daarbij hoort. De zintuigen prikkelen gebeurt door een feestelijke sfeer in de huiskamer en in de gangen. Denk hierbij aan kerstversiering zoals een slinger, kerststukje of kerstballen.
Vanuit ons enthousiasme versieren we elk hoekje van de afdeling, maar dit zorgt bij mensen met dementie voor overprikkeling. Zorg ook bij het aanbrengen van kerstversiering dat het overzichtelijk blijft. In plaats van het ophangen van een extra slinger, kun je kijken naar het toevoegen van een geur-element zoals die van kaneel of van dennen. Dat prikkelt ook de zintuigen, brengt een kerstsfeer met zich mee en is overzichtelijk. Dit kan al met geurstokjes.

Terug in de tijd

De klassieke kerstkleuren zijn rood en groen. Inmiddels zijn er veel meer keuzes qua kleuren voor de versiering. Denk maar eens aan paars, rosé goud of blauw. Om ouderen met dementie van een fijne kerstbeleving te voorzien is het belangrijk dat we kijken naar hoe dit was toen zij jonger waren. Waar zijn zij groot mee geworden?
We gaan dan vaak terug naar de jaren ’50 en soms ’60. Wat waren kerstliedjes op dat moment? Wat werd er op tafel geserveerd? Denk maar eens aan kerstkransjes, soep of een rollade op tafel. Bv: ga eens met bewoners in gesprek met foto’s van vroeger om te ervaren hoe zij de feestdagen hebben gevierd.

Het eetmoment

Maak ook van het eetmoment een fijne beleving. Kies voor een tafelkleed in traditionele kerstkleuren zoals rood of groen. Goud en zilver doen het ook goed. Het is belangrijk dat er een contrast is tussen het servies en het tafelkleed. Een wit kleed met witte borden staat mooi, maar kan voor mensen met dementie verwarrend zijn omdat zij dan niet waarnemen dat er een bord op tafel staat. Dit zorgt voor onrust. Kies daarom voor een contrasterend kleed met servies zodat het eetmoment feestelijk is.

Overzichtelijke accessoires

Kerststerren als planten waren in de jaren ’50 en ’60 erg populair. De bladeren dragen een mooie rode of witte kleur. De planten zijn alleen giftig en daarom is het niet verstandig om deze plant in de huiskamer van het verpleeghuis te zetten. Gebruik als accessoires spullen waarmee je overzicht bewaart én het idee van een kerstsfeer geeft zoals een kerststukje en een decoratieve kerstster voor het raam met lichtjes. Zo is het voor veel mensen gebruikelijk om een mand op tafel te zetten met kerstballen. Mensen met dementie kunnen dit verwarren met bonbons. Een alternatief is dan bijvoorbeeld een zelfgemaakt kerststukje.

Samen de slingers ophangen

December draait om samenzijn. Daarom is het leuk om samen de feestdagen voor te bereiden. Denk maar eens aan het maken van kerststukjes of tekeningen. We zien vaak dat deze tekeningen en stukjes overal in de huiskamer verspreid worden, maar dit is ook leuk voor de kamer van een bewoner. Vroeger hingen zij ook niet de huiskamer vol met zelfgemaakte stukjes of tekeningen, dus om de meest natuurlijke beleving te creëren is het leuk om bewoners eigen werk mee te laten nemen naar de kamer of als cadeautje voor de familie. Maak van de decembermaand een fijn moment samen en geniet van al het moois dat deze maand mag brengen.

Liefs,
Mireille van Driel

Mireille van Driel is oprichter van Livin’ Ontwerp en Beleefpaneel. Samen met haar team maakt zij blije gebouwen voor heel Nederland. Zij ontwikkelde een specialisatie binnen de gezondheidszorg en zo ontstond het concept Beleefpaneel waarmee de zintuigen van mensen met dementie geprikkeld worden.

Onze laatste tips

 • Eten we ons gelukkig?

  Tijd voor een crash course over hoe je je gelukkig eet. Heb je daarvoor chocola nodig of kun je dit ook zonder deze dopamine-bommetjes redden?

 • Dat ziet er lekker uit!

  Stel, in jullie zorginstelling werken jullie met een vast menu, maar per huiskamer bereiden jullie het net weer even anders. Tijd om een goede foto in een app te zetten!

 • Klaar voor de start… AF!

  Bewegen is leuk en we laten je graag zien welke kleine simpele stappen je kunt nemen om de bewoners wat meer in beweging te brengen!

 • ‘7 Koffies’: Einddoelen

  7 koffies covey

  Stel jij wel eens doelen voor jezelf op? Deze doelen kunnen gaan over je persoonlijke leven, of misschien wel over je werk. Hoe stel jij jouw doelen?

 • Meer zin in eten met de juiste verlichting!

  meer zin in eten met de juiste verlichting

  Geef bewoners van een zorgorganisatie een duwtje in de goede richting, dat is waar het bij nudging om gaat. Hoe kun je dat in deze Fris & fruitige maand doen?

Onze recepten

Inspiratiekaart ‘Pimp je appelsap’

Elke dag hetzelfde doen geeft routine en houvast. Maar kleine prikkelingen van de smaak kan letterlijk verfrissen. Een drankje versieren, anders serveren, is een makkelijke eerste stap.

Appeltaart in pot

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

No-bake wortelcake

Ontbijtkoek wordt een lekkere verrassing met wortel en appelmoes. Zo creëer je een moment met fruit, wortel en noten. Toe maar, probeer het maar uit.

Knisperend appelwater

Neem een appel in gedachte. Zo een waar de dauw van de boomgaard nog op staat. Fris, zuur, sappig, vooral die eerste hap, waarbij het sap eruit barst. Ga nu door naar het recept.

Eierkoek met hüttenkäse

Gecomprimeerde melk, hüttenkäse dus, levert meer voeding per hap. In eierkoek zit minder eiwit dan we denken,maar is zeker wel vetarm. Laat de bewoners maar gewoon genieten.

Inspiratiekaart ‘Nagerecht’

We gaan voor 7 eetmomenten op de dag. Eentje die bij de doelgroep écht niet mag ontbreken is de zuivel na het avondeten. Een verwennerij én het draagt bij aan sterkere spieren.

Omelet rol

Wat is er mis met een ei als vleesvervanger? Met een omelet uit de oven kan je even weg kan lopen en je kan er meer tegelijk bakken. Als lunch, snack of diner.

Gebakken peren-pindakaas-havermout

Huh, peren met pindakaas meebakken in je havermout? Geen standaard combinatie, maar een die verrassend lekker door eet. Zoetje van de rozijnen doet het hem.

Koffiesmoothie

Dan maar alles in de blender. Nadruk ligt bij deze smoothie op onverzadigde vetten en vezels. De koffie geeft een extra kickstart. Ook iets voor jou?

Broccolisoep gebonden met havermout

Soep op basis van gepureerde groenten kan je op een mooie manier binden met havermout. Je voegt voedingswaarde toe en verdikt de soep.

× Whatsapp